joi, 3 martie 2011

Aurul si progresul omenirii

Aurul este cel mai controversat metal din istoria omenirii care a dus la descoperirea de noi continente si la inventarea bancilor Tot aurul descoperit în lume însumeaza aproape 120 de mii de tone, ceea ce înseamna spatiul a trei vile cu doisprazece camere, aurul un simbol omniprezent în istoria umanitatii, a fost de-a lungul timpului, o modalitate de conservare a valorii sau una de schimb, un metal pretios care si-a schimbat semnificatiile de la o perioada la alta si de la o regiune a lumii la alta.

Aurul a fost motiv de crima si de razbunare si a fost mirajul care i-a mânat pe exploratori catre noi continente.

Primele urme ale aurului dateaza de 40.000 de ani
Aurul a fost, timp de secole, principalul mijloc de schimb, dar si un metal pretios generator de pasiuni si conflicte, o obsesie cotidiana pentru omenire.
Urmele aurului dateaza de aproximativ 40 de mii de ani, dar a fost folosit pentru prima data ca moneda de schimb în vestul Turciei, în jurul anului 700 înainte de Hristos. La început, fiind atât de rar si de pretuit era considerat un material divin, interzis claselor inferioare.

O buna parte a mirajului Americii este întretinut de povestile mirifice despre aurul care poate fi gasit pe acest continent, despre podoabele care stau la îndemîna cuceritorilor.

Pentru aur, casele regale din Europa au trimis corabii în zone necunoscute ale lumii, fara a se sfii sa sacrifice oameni pentru atigerea acestui scop.
Aurul este motivul a numeroase conflicte din diverse zone ale lumii, dar si mijlocul prin care sunt întretinute razboaiele

Febra aurului
În ianuarie 1848, americanul James Wilson Marshall descoperea aur în timp ce construia o moara pe râul Sacramento. La aflarea acestei vesti, sute de mii de imigranti din toate partile lumii au luat cu asalt continentul american în speranta îmbogatirii rapide. Pamîntul a fost cernut chiar si cu mîinile goale, în cautarea prafului magic care poate sa schimbe radical viata unui om, chiar daca asa-numita febra a aurului începuse mai demult, în California anilor 1850 a atins un moment de apogeu.

Aurul si progresul omenirii
Dezvoltarea statului-natiune, în secolul XVI, este legata strâns de acumularea bogatiei si a puterii, aurul fiind în centrul acestui sistem, un curent de gândire al vremii, mercantilismul, cuantifica puterea unui stat într-un mod foarte simplu: în functie de cât de mult aur si argint aduna natiunea respectiva.

Spania colonialista exploata nemilos aurul din colonii, iar sistemul era atât de bine pus la punct încât coloniile erau conduse treptat catre ideea ca cedarea aurului este un lucru benefic.

Astfel, daca o putere coloniala exporta mai mult decât importa din tarile vasale, se crea un deficit al balantei comerciale, iar cea mai buna metoda de a acoperi acest deficit era cedarea aurului.
Un articol dupa facultate.regielive.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu